Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran

SODOBNI FLAMENKO z ANO PANDUR PREDIN

"Flamencorary"

3-dnevna delavnica bo obsegala osnovno tehniko in postavitev, principe improvizacije, ritmike in kompozicije v flamenku. Te elemente bomo prenesli v sodobnejši, individualni  kontekst in prevedli v individualni plesni jezik posameznega plesalca. Osnove flamenka bomo torej podajali in jih prevedli v drugačen, sodobnejši, urban referenčni okvir, ki si ga lahko posameznik po želji prilagaja in z njim bogati svoj plesni jezik. Udeleženci boste tako pridobili osnovna orodja, ki se uporabljajo v flamenku.

Iz predstavljenega materiala bomo ustvarjali lastne fraze, jih skušali povezati v manjšo plesno kompozicijo, ki jo bomo predstavili s site specific intervencijo nekje v mestu ali parku. Po želji lahko s seboj prinesejo svoje rekvizite, ki jih morebiti uporbljajo pri flamenku (če imajo predznanje le-teh): kastanjete, pahljače, mantoni, bata de cola ...

Gre za princip, ki ga Ana Pandur Predin že nekaj časa razvija, za princip veje sodobnega flamenka, ki ga je poimenovala #flamencorary. 

Ana Pandur Predin,

avtorica, plesalka, hispanistka in filozofinja, se je preučevanju flamenka in njegovi aplikaciji v sodobne uprizoritvene prakse posvetila že v okviru študija na Filozofski fakulteti v Ljubljani in tudi kasneje. Po zaključenem izobraževanju klasičnega baleta je med letoma 2002 in 2004  študirala flamenko ples in teorijo na akademiji Amor de Dios v Madridu pri  Merche Esmeraldi in drugih. Po vrnitvi v Slovenijo je ustanovila Plesno kulturno društvo Flamenko, ki je osrednja organizacija za razvoj, promocijo in izobraževanje flamenka.

Kot plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja povezuje flamenko s sodobnimi uprizoritvenimi praksami in išče nove avtorske pristope, v katerih povezuje flamenko s sodobnim plesom, gledališčem in glasbo.  Je avtorica številnih plesnih predstav, s poudarkom na interdisciplinarnem pristopu k flamenku. Izpostaviti velja predstave Anatomija srečanja; Sylvia, Carmen, Maria, ki je bila premierno uprizorjena novembra 2013 v gledališču Glej, Cabello 22,11  (v sodelovanju z Rosano Hribar in Robertom Jukičem) marca 2014 v Cankarjevem domu, Sinkopa v maja 2016 v Plesnem teatru Ljubljana.

Sodeluje s tujimi (Jose Torres Vicente, Leonor Leal) in s slovenskimi glasbeniki (Nino Mureškič, Robert Jukič, Mia Žnidarič, Vesna Zornik, Matjaž Stošić, Damir Mazrek, Giani Poposki, Marjan Stanić) ter plesalci in koreografi (Maša Kagao Knez, Rosana Hribar & Gregor Luštek, Magdalena Reiter), obenem pa kot performerka in koreografinja sodeluje z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom in režiserjem Matjažem Bergerjem (Marina Abramović ali kako sem izgubil pot do Antigone, Tako je govoril Zaratustra, Čas je otrok, ki se s kamenčki igra, …).

Avtorica prve slovenske flamenko plesne predstave Metafora, premierno uprizorjene v PG Kranj marca 2009. Sodeluje v flamenko zasedbi Vita Marenčeta, s katero v formatu "plesnega koncerta" nastopajo na številnih festivalih doma in v tujini.

Termin:
22.9. 2017, 17.00 - 18.30, Plesna izba Maribor
23.9. 2017, 11.00 - 12.30, Plesna izba Maribor
24.9.2017, 17.00-18.30, središče mesta (v primeru dežja na Plesni izbi)

Na delavnico vabimo plesalce, gibalce in vse, ki jih to zanima. Zeželeno je, da imajo udeleženci kakršnokoli plesno predznanje.

Cena:
40 EUR
Število udeležencev je omejeno!

 Več info in prijave na: info@plesnaizba.si

 

SODOBNI FLAMENKO z ANO PANDUR PREDIN
Plesne e-novice
Prijavite se na e-novice Plesne Izbe Maribor - naše plesne e-novice direktno v Vaš e-poštni nabiranik!
Iskalnik