Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran
Foto: Saša Huzjak
Foto: Saša Huzjak
Foto: Saša Huzjak

Celoletno izobraževanje in ustvarjanje

Plesno izobraževanje

Plesna izba Maribor ima izjemno pomembno izobraževalno in kulturno vlogo, saj mlade uvaja v izobraževalni proces sodobnega umetniškega ustvarjanja in jim z vrhunsko izdelanimi plesnimi predstavami omogoča odrsko produkcijo ter delovanje znotraj uprizoritvene umetnosti.

Kulturno društvo Plesna izba Maribor, s pridobljenim statusom društva v javnem interesu in statusom vrhunskega plesnega ansambla, deluje na področju samostojne produkcije od leta 1994 in od leta 1987 s celoletnim plesnim izobraževanjem različnih sodobnih plesnih pristopov.

Ples je umetnost, ki ga na ustvarjalni in kreativni način posredujemo mladim z namenom, da postane ples več kot samo ljubiteljska dejavnost. Dolgoročni izobraževalni načrt Plesne izbe Maribor bazira na podajanju širokega spektra znanja različnih plesnih tehnik, ki so za nadaljnje izobraževanje v plesu nujno potrebne. Vedno več naših učencev se odloča za profesionalno plesno kariero.

O kvaliteti plesno-izobraževalnega programa pričajo dejstva o uspešnih plesalcih, koreografih in pedagogih, ki so svoje plesno izobraževanje pričeli v Plesni izbi Maribor in šolanje nadaljevali na priznanih plesnih akademijah v tujini (London, Bruselj, Amsterdam, Salzburg, New York …). Sedaj z nami sodelujejo kot profesionalni pedagogi in koreografi.

Bobnarsko izobraževanje

V Mariboru že mnogo let odmevajo ritmi afriških bobnov in drugih tolkal, ki jih je skozi desetletja mladim predstavljal štajerski guru afriških bobnov, Nino Mureškič.
Eden izmed njegovih prvih učencev je bil tudi Damir Mazrek, ki je na pobudo Minke Veselič Kološa, ustanoviteljice in takratne umetniške vodje Plesne izbe Maribor jeseni 2004 pričel s poučevanjem v okviru celoletnega plesnega izobraževanja (CPI).

Zanimanje za tovrstno bobnarsko izobraževanje je raslo iz leta v leto, zato sta se Damirju pridružila še bobnarska pedagoga in odlična glasbenika Tina Sovič in Blaž Korez. Kakovostno delo pedagogov potrjuje vse več bobnarskih članov in kar dvanajst različnih skupin.

Združeni v skupni viziji kontinuiranega izobraževanja in vse bolj prepoznavnem umetniškem plesno-glasbenem snovanju izbinih plesalcev in glasbenikov v skupnih projektih so dvignili bobnanje na visoko izvedbeno raven.

Bobnarsko izobraževanje temelji predvsem na afriških ritmih, kjer otroci, mladina in odrasli skozi različne ritme spoznavajo glasbo drugih kultur. Bobnarske delavnice so razdeljene glede na starostno in težavnostno stopnjo (otroci začetniki, odrasli začetniki, mlajši nadaljevalci, starejši nadaljevalci, izpopolnjevalci).

Odrska produkcija

Redno plesno in bobnarsko izobraževanje omogoča vsem članom tudi odrsko predstavitev. Vsako leto Plesna izba Maribor organizira Novoletno produkcijo (Unionska dvorana) in zaključno letno predstavo na Velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer prikažemo zanimive plesne koreografije in bobnarske glasbene kompozicije.

Številne plesne predstave, multimedijski projekti, Platforma mladih ustvarjalcev (plesni festival) in številne krajše koreografije ter avtorski projekti... vse to je odrska plesna umetnost, s katero se predstavljamo na mariborskem in širšem območju tako v Sloveniji (Slovenski plesni festival Gibanica, Festival Lent, Borštnikovo srečanje, Festival plesne ustvarjalnosti Živa, Pika Miga) kot tudi v tujini (Grčija, Avstrija, Hrvaška, Irska, Nemčija...).

Plesne e-novice
Prijavite se na e-novice Plesne Izbe Maribor - naše plesne e-novice direktno v Vaš e-poštni nabiranik!
Iskalnik