Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran

Maribum Afriqui

Maribum Afriqui, več kot le afriška glasba

Maribum Afriqui je večletni medkulturni, multikulturni projekt in medcelinski projekt, to ime pa nosi tudi festival, ki se zgodi vsako leto v Mariboru. Njegovi predzačetki segajo v 2007, ko je umetniški vodja projekta in glasbenica Tina Sovič začela redna študijska potovanja v zahodno Afriko (najprej Burkina Faso, potem pa Mali) in ugotovila, da ima afriška kultura, predvsem pa glasba, čar, ki se mu ni mogoče upreti. Tako se je začelo popotovanje odkrivanja zahodnoafriške glasbe in kulture s prenekaterimi komičnimi, težkimi in čudovitimi trenutki.
Rodila se je ideja o povezavi med slovensko in afriško kulturo; ker sta tako neopisljivo različni, se zdi, da si lahko veliko dasta. Če ne drugega, čudenje ob tem, kaj vse obstaja.
Most povezave smo živi ljudje, posamezniki, ki največkrat na krilih umetnosti prestopimo iz cone znanega in domačega, ker nas tuji kraji in nove dogodivščine enostavno preveč vabljivo kličejo.
Najljubši medij Maribum Afriqui je glasba. Glasba in glasbeniki so tudi najmočnejši glasniki, že od nekdaj bili. Irski bardi, trubadurji – v Afriki grioti. Tudi v Sloveniji je kar nekaj takih glasnikov.
Maribum Afriqui po eni strani skozi glasbo približa slovenskemu človeku afriško kulturo in omogoči drugačen pogled na afriško (in tudi druge) manjšino v Sloveniji, saj se tako vzpostavi most med kulturami. Prav tako omogoči afriški manjšini, da se počuti bolj domače in integrirano. Prav tako slovenski glasbeniki redno gostujejo v Maliju, kjer igrajo na koncertih, festivalih in umetniških rezidencah, kjer snujejo material za koncerte in predstave.
Afriško kulturo približa ljudem v našem okolju skozi koncerte gostujočih glasbenikov, skozi njihovo poučevanje bobnarjev na Plesni izbi Maribor, skozi sodelovanje slovenskih in afriških glasbenikov.
Maribum Afriqui od leta 2012 redno gosti vrhunske, mednarodno priznane, pa tudi še neodkrite afriške glasbenike, ki jim skozi projekt ponudimo prostor, da se predstavijo slovenski in evropski publiki. Prav tako gostimo slovenske glasbenike, ki so povezani z lastno tradicijo in odprti za povezovanje z afriško kulturo ter imajo veliko kreativnega soka.

Maribum Afriqui je do sedaj gostil velika imena afriške glasbe, kot so: Sekou Kouyate, Sory Diabate, Sidiki Camara, Abou Diarra, Mamani Keita, Kalifa Kone, Louis Sanou, Baba Sissoko …

Tina Sovič je vodja glasbenega festivala in projekta umetniške izmenjave Maribum Afriqui, glasbena pedagoginja, ustvarjalka glasbe za lutkovne, plesne in druge predstave (Lutkovno gledališče Maribor, Koruzno zrno, Gledališče Malih Velikih ...), vodja zasedbe Djembabe in Womango, članica zasedb Maribum Afriqui, Angata Fo ..., sodelovala je na CD-jih: Sory Diabate - Wali, 2014, Maribor via Bamako, 2015, Maribum Afriqui, 2016; Nika Solce, Djembabe..., sodelovala je z glasbeniki, kot so: Igor Bezget, Sekou Kouyate, Sory Diabate, Abou Diarra, Jose ... Piše poezijo, otroške zgodbe, scenarije za lutkovne predstave … Igra na afriška tolkala: djembe, dununi, afriška buča. Poleg tega, da jo je začarala predvsem afriška glasba, je duhovna popotnica in strastna raziskovalka lastnih dušnih prostorov; marsikaterega je odprla prav glasba.

Foto: Ela Zdešar 

Iskalnik