Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran

KAJ JE ŠIK?

KAJ JE ŠIK? KAJ JE ŠIK? KAJ JE ŠIK?

Š.I.K. – Študijski izbin kolektiv

Po nekaj letih na Plesni izbi Maribor ponovno vzpostavljamo tradicijo in oživljamo "plesno kompanijo". Š.I.K. bo deloval kontinuirano v okviru celoletnega plesnega izobraževanja, plesalke in plesalci pa bodo v okviru rednih plesnih treningov sodelovali s tremi pedagoginjami - April Veselko, Monjo Lorenčič in Majo Lamovšek, obenem pa tudi z gostujočimi pedagogi, pri čemer bodo dobili možnost svoj plesni izraz in tehniko izoblikovati v mnogih različnih plesnih tehnikah.

KDO JE Š.I.K.?

K sodelovanju smo povabili najbolj nadarjene, ambiciozne, radovedne, plesa in raziskovanja željne plesalke in plesalce Plesne izbe Maribor.

Letošnjo sezono bodo člani kolektiva Š.I.K. zaključili z javno predstavitvijo – predstavo in dobili možnost kreiranja sodobne plesne predstave skupaj s pedagoginjami April Veselko, Monjo Lorenčič in Majo Lamovšek.

ZAKAJ Š.I.K.?

 • zaradi želje po povezovanju in sodelovanju med najperspektivnejšimi plesalci PIM
 • zaradi želje po povezovanju, sodelovanju med pedagogi PIM
 • zaradi spodbujanja kolektivnega duha, povezovanja plesnih stilov
 • zaradi spodbujanja kreativnosti, nadgrajevanja plesne tehnike, izmenjave plesnih znanj in praks
 • zaradi možnosti večih nastopov, vključenosti v plesne projekte, dodatnih brezplačnih treningov z rednimi in gostujočimi pedagogi
 • zaradi intenzivne večdnevne celodnevne delavnice s pedagogi različnih stilov, samo za člane ŠIK
 • zaradi skupnega ogleda plesnih predstav in izobraževanja o zgodovini in novostih plesa
 • zaradi informiranja o možnostih nadaljnjega poklicnega plesnega izobraževanja
 • ker želimo prinesti ples na ulice Maribora (ulični projekti)
 • zaradi grajenja in povezovanja mariborske plesne scene
 • ker želimo nadaljevati tradicijo PIM in kreirati njeno prihodnost skozi sveže generacije

POTUJOČI KAMNI


Potujoči kamni so geološki fenomen, pri katerem se več kilogramov težki kamni nepojasnjeno premikajo po določenih pustih pokrajinah ter za seboj puščajo dolge sledi. Sledi se razlikujejo v smeri in dolžini, kamni se premikajo posamezno ali v skupinah ob istem času. Potujoče kamne preučujejo že več kot stoletje, vendar skrivnost njihovega premikanja še zmeraj ni povsem razložena.
Predstava združuje mlade koreografinje Monjo Lorenčič, April Veselko in Majo Lamovšek, ki s svojimi koreografskimi pristopi temo predstave razčlenjujejo v tri dele: Čas, Temni oblak in Premikam se, torej sem.Koncept in koreografija: April Veselko, Monja Lorenčič, Maja Lamovšek
Izvedba: Študijski Izbin Kolektiv – ŠIK: Eva Rakić, Vita Trantura, Vita Rosc, Manca Božič, Katarina Kolar, Jasha Robnik, Julija Tertinek, Nika Zidar, Hana Pivljakovič, Vanja Kolanović, Nadja Spasovski
Gostujoče plesalke Sodobne 3, Plesna izba Maribor pri "Temni oblak": Ana Edelbaher, Hana Ledinek, Hana Perkovič, Jerneja Brumec, Lana Pavšič, Anja Spasovski
Umetniško vodstvo: Nina Milin
Kostumografija: Nena Florjančič
Foto: Saša Huzjak
Celostna podoba: Robert Veselko
Izvršna produkcija: Živa Vrbič
Produkcija: Plesna izba Maribor
Podpora: JSKD RS

 

 
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak
POTUJOČI KAMNI <em>Foto: Saša Huzjak</em>
Foto: Saša Huzjak

PEDAGOGINJE

PEDAGOGINJE

April Veselko

April Veselko je mlada plesalka, performerka in koreografinja, ki se s sodobnim plesom ukvarja že od ranega otroštva, njeni začetki pa segajo prav na Plesno Izbo. Od leta 2016 tu tudi redno poučuje klase sodobnega plesa.
Ustvarila je več celovečernih avtorskih projektov pod produkcijo Zavoda Federacije (2011 – Dvomine, 2012 – Ostro in slano, 2017 – Fleš)  in bila izbrana kot rezidenčni umetnik festivala Nagib 2014. Kot plesalka je sodelovala z različnimi mednarodno uveljavljenimi koreografi (Mattia Gandini, Snježana Premuš, Gregor Luštek, Eduardo Torroja, Magdalena Reiter, Barbara Kanc...). Skozi vsa leta se je udeleževala tujih in domačih plesnih festivalov in delavnic (ZPŠ, Impulstanz, B12 Berlin, IDW Budapest, Lisbona Summer Intensive, El Danseu Festival...), v letu 2016 pa zaključila mednarodno Dance's Start Up izobraževanje v Bologni v Italiji v okviru Art Factory International - Leggere Strutture. April je več let sodelovala na tekmovanju plesnih miniatur OPUS1 in bila kar petkrat nagrajena z nagrado za najboljšo koreografsko idejo. V letu 2017 je z miniaturo Bodi Telo osvojila tudi drugo nagrado na 3..2…1… DANCE! koreografskem tekmovanju v Krakowu na Poljskem.

Načrt klasov z April Veselko

Aprilin plesni stil temelji na kombiniranju energičnih talnih in vertikalnih tehnik sodobnega plesa z elementi akrobatike. V njenih klasih bodo plesalci ŠIK raziskovali, kako čim efektivneje v lastno dobro uporabiti suspenz, sile vrtenja, "momentum", kako plesati z dihom in doseči maksimalne razsežnosti telesa. Tehnični del klasa bodo sestavljale vaje za kondicijo, vaje za krepitev centra, vaje učinkovitega prehajanja v tla in iz njih, vaje za koordinacijo, vaje čez prostor z osnovami akrobatike in "partneringa" ter več plesnih fraz s poudarjanjem različnih gibalnih kvalitet. Kreativni del klasa bodo sestavljale improvizacijske vaje in igre za grajenje lastnega plesnega stila, za delo v paru ali v skupini, za kompozicijo in krepitev domišljije.

Monja Lorenčič

Monja je del kolektiva pedagogov Plesne izbe Maribor od leta 2011, ko je pričela s poučevanjem modern jazza. Trenutno poučuje tri skupine - Modern jazz mladina 1 in 2 ter Urban fusion (z Domnom Žugljem).

Neprestano se izobražuje in izpopolnjuje na različnih delavnicah in seminarjih, nastopih, projektih doma in v tujini. Kot koreografinja se predstavlja na različnih dogodkih, festivalih, predstavah in projektih doma in v tujini.
Je soustanoviteljica plesnega društva Moment, ki ga je leta 2015 ustvarila skupaj s plesalcem Domnom Žugljem. V okviru društva vodita plesne delavnice, ustvarjata krajše in daljše plesne stvaritve in nastopata doma in v tujini.
 
Leta 2016 je Monja začela učiti na različnih plesnih festivalih in različnih delavnicah po svetu in po Evropi - Hrvaška, Avstrija, Italija, Nemčija, Avstralija, Italija, Avstrija, Japonska in Škotska.
Konec leta 2016 sta z Domnom Žugljem začela sodelovati s slovensko pevko Ditko in pesnikom Ferijem Lainščkom na Ditkini turneji Ne bodi kot drugi, kjer sta plesno izpopolnila tri njene pesmi.
V 2017 sta z Domnom poučevala v priznanem En dance studiu v Tokiu na Japonskem. V istem času sta tudi imela priložnost nastopati na premieri plesnega filma Home, v režiji priznanih koreografov Chrisa Martina in Larkina Poyntona.

Monja Lorenčič je kot plesalka sodelovala v različnih plesnih projektih -
Kaj me pleše v produkciji Plesne izbe Maribor, Čez noč v produkciji Centra plesa Maribor, Heroes we love, Naši stebri v produkciji društva Moment.

Načrt klasov z Monjo

Monjin stil prepleta tehniko jazza in moderna, ter elemente hip hopa. Ker bodo plesalci imeli možnost treniranja tehnike in spoznavanja sodobnega plesa z April in Majo, se bo Monja osredotočila na koordinacijo, motoriko, izolacijo, hitrost, eksplozivnost, moč gibov, "groove"….

Pri koreografijah, ki se jih bomo naučili, se bomo igrali s prostorom, fokusom, menjavanjem nivojev, … Plesalci se bodo naučili tudi lastnega ustvarjanja koreografij in vaj za "groove" po navodilih.

Monja bo v svoje plesne treninge vključila tudi poučevanje o zdravi prehrani pred in po treningu, o pravilnosti izvajanja določenih vaj tudi v primeru poškodb. Vodila bo kondicijske treninge.

Maja Lamovšek

Maja je svojo plesno pot pričela na Plesni Izbi v otroških letih in kasneje na Centru plesa. Izobraževala se je z seminarji na SEAD Dance academy Salzburg ter drugje v tujini. Sodelovala je s priznanimi koreografi, kot so Marko Urbanek, Katarina Barbara Kavčič, Jarek Cemerek, Christina Mertzani, Evangelos Poulinas, Eldad Ben Sasson, Bruno Genty, Gregor Luštek, Tina Valentan, Rose Breuss ter workshopih z Anton Lachky-jem, Eulalio Ayguade Farro (Akram Khan company), Guy Naderjem, Simon Wehrlijem, Vito Osojnik, Lauro aris alvarez (Ultima Vez company) in drugimi.

Kot koregrafinja je ustvarila projekte Najdeno (2011), Ali ali (2011), Momentum (2014) z Portugalskim režiserjem Miltonom Guillenom, Nevidno (2016) v sodelovanju z graško univerzo za glasbo skupaj s komponistom Dominikom Matzko, Medprostor (2017) celovečerno plesnopredstavo in kratki koreografski video Moving textures (2017). S predstavami je gostovala na festivalih kot so Platforma sodobnega plesa (s projekti Najdeno in Medprostor), Festival Iskre, Festival Živa. Medprostor je bil velik project skupaj z koreografinjo in plesalko Dominiko Strozewsko, za katerega je Maja ustvarila glasbo, koncept in koreografijo.

Kot rezidenčna umetnica je sodelovala na Festivalu sodobnega plesa Nagib, kjer je ustvarila projekte Preobrazba (2011) ter On-Off (2012). Trenutno dela kot performerka v gledališču v Linzu, poučuje klase in delavnice po Sloveniji in tujini ter zaključuje plesno akademijo IDA INSTITUTE OF DANCE ARTS LINZ. Prav tako se izobražuje v audio vizualnih projektih skupaj s sonic lab-om glasbenega oddelka in produkcije elektronske glasbe Univerze v Linzu.

Načrt klasov z Majo

Majin stil gibanja izhaja iz "release" sodobnega stila z elementi hitrih impulzov, skokov in potovanja v prostoru. Ima poseben stil gibanja, ki izhaja is posameznikove notranjosti.

Tehnični klasi bodo sestavljeni iz dinamičnih vaj na tleh, kombinacij po prostoru ter premikov skozi center. Poudarek klasov bo na ritmičnosti, dinamiki, muzikalnosti telesa, lastni kreativnosti in komponiranju skupinske koreografije. Dinamičen premik v prostor je velika komponenta tehničnih klasov, prav tako pa so sestavljeni po anatomskih načelih, kjer vzpodbujajo posameznikov motorični razvoj ter nove gibalne izzive.

Kreacija in koreografija bo velik del, saj je pomembno, da se plesalci naučijo kompozicije solo giba ter kompozicije skupine. Maja bo v svoje klase vključila svoje izkušnje s področja glasbe.

Š. I. K. - ovke se predstavijo

Alisa Kiker <em>Foto: April Veselko</em>
Alisa Kiker Foto: April Veselko
Alisa Kiker <em>Foto: April Veselko</em>
Alisa Kiker Foto: April Veselko
Anja Spasovski <em>Foto: April Veselko</em>
Anja Spasovski Foto: April Veselko
Anja Spasovski <em>Foto: April Veselko</em>
Anja Spasovski Foto: April Veselko
Jasha Robnik <em>Foto: April Veselko</em>
Jasha Robnik Foto: April Veselko
Jasha Robnik <em>Foto: April Veselko</em>
Jasha Robnik Foto: April Veselko
Nadja Spasovski <em>Foto: April Veselko</em>
Nadja Spasovski Foto: April Veselko
Nadja Spasovski <em>Foto: April Veselko</em>
Nadja Spasovski Foto: April Veselko
Nika Zidar <em>Foto: April Veselko</em>
Nika Zidar Foto: April Veselko
Nika Zidar <em>Foto: April Veselko</em>
Nika Zidar Foto: April Veselko
Vanja Kolanovič <em>Foto: April Veselko</em>
Vanja Kolanovič Foto: April Veselko
Vanja Kolanovič <em>Foto: April Veselko</em>
Vanja Kolanovič Foto: April Veselko
Vita Trantura <em>Foto: April Veselko</em>
Vita Trantura Foto: April Veselko
Vita Trantura <em>Foto: April Veselko</em>
Vita Trantura Foto: April Veselko
Š. I. K. - ovke se predstavijo
Plesne e-novice
Prijavite se na e-novice Plesne Izbe Maribor - naše plesne e-novice direktno v Vaš e-poštni nabiranik!
Iskalnik

Naša spletna stran uporablja piškotke s pomočjo katerih omogoča uporabo vtičnikov družbenih medijev, izboljšuje in prilagaja uporabniško izkušnjo ter analizira promet. Potrdite, da se strinjate z njihovo uporabo.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Kaj so piškotki?

Piškotki (angleško cookies) so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali kateri koli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani po internetu. Piškotke lahko uporabimo pri zbiranju informacij o načinu, kako uporabljate neko spletno stran, in posledično pri prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. V piškotku je običajno zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče neko spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega. Več informacij o piškotkih lahko najdete na spletni strani www.aboutcookies.org, kjer so tudi navodila, kako jih pobrišete.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotkov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, varnost ...).

Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke o tem, kaj uporabniki delajo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, po katerih bi lahko identificirali uporabnika.

Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo ...) ter zagotavlja napredne, uporabniku prilagojene funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Piškotki za usmerjanje

Piškotki za usmerjanje so povezani s storitvami tretjih oseb (npr. oglaševalska in družabna omrežja), na primer gumba "Všečkaj" in "Deli z ostalimi". Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletu. Te piškotke urejajo in gostijo tretje osebe.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotka Avtor Opis
activeHeaderSlide Plesna Izba Maribor Delovanje spletne strani Plesna Izba Maribor (glava).
bcms_cookie_accepted
bcms_cookie_declined
Plesna Izba Maribor Ta piškotka beležita vašo izbiro glede uporabe piškotkov na naši spletni strani.
di
dt
psc
uid
uit
uvc
siteaud
ana_svc
atuvc
user_token
...
AddThis Te piškotke nastavi vtičnik za delitev z družabnimi omrežji podjetja AddThis.
AddThis politika zasebnosti / Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
c_user
s
xs
presence
datr
ft
lu
sub
lsd
reg_ext_ref
reg_fb_gate
reg_fb_ref
wb
act
_e_3qqF_0
wd
p
...
Facebook Te piškotke nastavi Facebookov vtičnik.
Facebook piškotki in podobne tehnologije
__utma
__utmz
SID
LOGIN_INFO
use_hotbox
PREF
SSID
HSID
watched_video_id_list
demographics
VISITOR_INFO1_LIVE
...
YouTube Te piškotke nastavi videopredvajalnik YouTube.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google
__qca
__utma
__utmz
__utmv
__utmb
clip_id
home_active_tab
uid
v6f
utmc
aka_debug
...
Vimeo Te piškotke nastavi videopredvajalnik Vimeo.
Vimeo politika zasebnosti / Vimeo piškotki
_ga
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
SC
PREF
HSID
SSID
APISID
SAPISID
SNID
NID
GoogleAccountsLocale_session
AnalyticsUserLocale
GAPS
...
Google Maps Te piškotke nastavi zemljevid Google Maps.
Vrste piškotkov, ki jih uporablja Google

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete – za več informacij obiščite spletno stran www.aboutcookies.org. Vašo odločitev glede uporabe piškotkov na tej spletni strani vedno lahko spremenite s klikom na povezavo Piškotki.

Upravljalec piškotkov

Spletna stran Plesna Izba Maribor.