Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran

Bobnarski festival Maribum 2010

PROGRAM MARIBUM 2010

3. december 2010 - kino Udarnik


21.30 DJELI-KAN (Burkina Faso)
Yacouba Dembele: flavta, ngoni, vokal
Foune Dembele: vokal, marakas, ples
Sekou Dembele: djembe, balafon
Souleymane Dembele: kora, vokal, ngoni
Issiaka Sanou: doundoun, kalabas

Grioti so zahodnoafriški pripovedovalci zgodb in legend ter posredovalci v sporih. V preteklosti so bili kraljevi pomočniki in znali so na pamet vsa pravila države ter vse zgodbe, ki so se prenašale iz roda v rod. Z živo besedo, torej brez zapisa, so ohranjali zgodovino ter ustavo z vrednotami družbe.
Grioti so še vedno zelo cenjeni v burkinski skupnosti, posebno na deželi. Usposobljeni so za izdelovanje in igranje na vse tradicionalne glasbene inštrumente kot so brenkala n'goni in kora, mali pogovorni bobenček, doundoun, djembe in balafon.

Djeli-Kan svojo misijo izpolnjujejo z zabavnimi glasbenimi nastopi, kjer pridejo do izraza tako pesmi in ples kot tudi ročno izdelani inštrumenti. Skozi razburljive zvoke in vibracije občinstvo "razume" njihovo globoko poslanstvo.


20.00 DUO KORIANDR (Slovenija)
Rok Koritnik: tolkala
Andraz mazi: brenkala

Koriandr, naveza bobnarja Roka Koritnika in kitarista Andraža Mazija, kjer eden skrbi za ritem, drugi za melodijo, je univerzalna glasbena začimba. V glasbo vpletata različne inštrumente iz indijske, arabske in afriške glasbe. Le dva para rok preko nešteto eksotičnih tolkal in brenkal ustvarjata "etno world music"s filingom bluesa in drugih primesi. Obliko in dinamiko spreminjata iz koncerta v koncert ter nadgrajujeta s "sampli".

4. december 2010 - kino Udarnik


21.30 SIDIKI CAMARA & KALIFA KONE (Mali)
Sidiki Camara: djembe, tamani (govoreči boben), balafon …
Kalifa Kone: djembe, dunun, balafon …

Sidiki Camara šteje za enega vodilnih sodobnih tolkalcev iz Malija. Velja tudi za enega od ustanoviteljev sodobnega toka glasbe ljudstva Mandinke. Že zgodaj v glasbeni karieri je bil iskan glasbenik in je sodeloval z zvenečimi imeni, kot so največja zvezda kore Toumani Diabate, malijska diva Oumou Sangaré in prav tako svetovno znani Habib Koïté. Sidiki Camara je potoval po svetu kot glavni tolkalec plesno-glasbene skupine National Ballet du Mali. Po odhodu iz Malija se je naselil v Bruslju, kjer je nadaljeval svojo briljantno kariero z zvezdami zahodnoafriške glasbe, kot so Mamady Keita, Gomma Percussion, Rokia Traore in Boubacar Traoré. Bil je gost na evropski turneji New Quarteta Billa Frisella in je član Frisellove zasedbe The Intercontinentals, kjer sodelujejo tudi Vinicius Cantuaria, Christos Govetas, Greg Leisz in Jenny Scheinman. Sidiki uči tolkala in je ustanovitelj kulturnega programa izmenjave Yankadi.

Kalifa Kone je vsestranski tolkalec, ki obvlada različne zahodnoafriške inštrumente, kot so djembe, dununi, bara, balafon, tama (govoreči boben), kalabaš, ngoni, igra pa tudi bobnarski set.
Od mladih let je svoje življenje posvetil tradicionalnim malijskim ritmom in zahodnoafriški glasbi. Poslušanju in opazovanju je sledilo usposabljanje s starejšimi mojstri med slovesnostmi in razvoj tehnike ter osebnega sloga. V letu 2000 se je pridružil National Orchestra Malega kot bobnar pripravnik. Leta 2003 je postal solist in ustanovil svojo lastno skupino za tradicionalne slovesnosti in prireditve. Začel je igrati za različne pevce, glasbenike in pevce iz Malija: Modibo Nabitou Diakite, Yorro Diallo, Oumou Sangare, Lamine Souman. Kalifa je prispel v Bruselj leta 2008, deluje v različnih projektih in kot poklicni bobnar in tolkalec.

20.00 DJEMBABE (Slovenija)
Tina Sovič: djembe, dunun
Karolina Bucka: djembe
Tamara Povh: klaviature, dunun
Petra Hudrap: vokal, dunun
Asja Grauf: flavta
Naike Makuc: violina,vokal
Behrang Ajdari: bas kitara, neyamban

Djembabe so ženska tolkalska skupina, ki si za osnovo glasbenega ustvarjanja (z vsem spoštovanjem) sposodi tradicionalne zahodnoafriške ritme in jim doda ščepec slovanskega temperamenta. Glasbena energija, ki se poraja v ženskih srcih in prihaja izpod ženskih rok, je zanimiva kombinacija starega kot zemlja, divjega in neukrotljivega ter nežnega in preprostega. V imenu povezovanja tudi spajajo na prvi pogled nezdružljive izvorne afriške ritme in slovanske ljudske pesmi. Skupina je bila ustanovljena junija 2009 in od takrat je večkrat koncertirala doma in v tujini (Afropean meeting, Italija 2010; Heart culture festival, Avstrija 2010 …). Decembra 2009 so bile članice skupine na skupnem študijskem obisku v Bamaku (Mali), kjer so se glasbeno izpopolnjevale pod mentorstvom solista Narodnega baleta Mali, Mamadouja Faneja. Kot gost se jim bo pridružil iranski glasbenik Behrang Ajdari.

4. in 5. december 2010 - Plesna izba Maribor


Delavnica: SIDIKI CAMARA (Mali)
Sidiki Camara (Mali) ni samo mojster na svojem inštrumentu, ampak tudi izvrsten pedagog in velik poznavalec zahodnoafriške tradicije. Šteje za enega vodilnih sodobnih tolkalcev iz Malija in enega od ustanoviteljev sodobnega toka glasbe ljudstva Mandinke. Že zgodaj v glasbeni karieri je bil iskan glasbenik in je sodeloval z zvenečimi imeni, kot so največja zvezda kore Toumani Diabate, malijska diva Oumou Sangaré in prav tako svetovno znani Habib Koïté.


11. december 2010


20.00 BERNHARD SCHIMPELSBERGER & PIRASHANNA THEVARAJAH (Indija, Avstrija)

TAALIS TIMELINE
Potovanje v južnoindijsko ritmiko
Bernhard Schimpelsberger: bobni in tolkala
Pirashanna Thevarajah: mridangam & tolkala
Bernhard Schimpelsberger (aka TAALIS) je iščoči glasbenik - bobnar, tolkalec in skladatelj, ki premošča ritmične svetove Indije in zahodnega sveta.
V projektu TAALIS TIMELINE - potovanju v južnoindijsko ritmiko se je povezal z mladim mojstrom mridangama (južnoindijskega bobna) Pirashanno Thevarajahom, s katerim nas bosta skupaj popeljala na razburljivo potovanje v ritme južne Indije. Bernhard, znan po sodelovanju z Nitin Sawhney, Talvin Singh in Susheela Raman pri ustvarjanju glasbe uspešno meša zahodni pristop in indijske ritme.
Pirashanna Thevarajah je mlad in cenjen tolkalec indijske glasbe. Delal je že z umetniki, kot so Pandit Ravi Shankar, Mandolin U. Shrinivas, Anoushka Shankar in Karsh Kale, če naštejemo le najpomembnejše.

21.30 AHIMSA (Slovenija)
Nino Mureskič: tolkala
Andrej Hrvatin: tolkala, hulusi
Damir Mazrek: tolkala

Projekt je nastal pod vodstvom slovenskega tolkalca Nina Mureškiča. Tolkalski trio s svojimi avtorskimi kompozicijami preleti široko paleto tolkal iz najrazličnejših glasbenih tradicij: djembe, cajon, darabukka, hang, obročni bobni, dunun, udu, kalimba, mbira, balafon, indijska tabla, najrazličnejša zvočila, itd. Glasbeniki se navdihujejo v raznoterih ritmičnih tradicijah sveta in v avtorske kompozicije vpletajo tradicionalne oblike afriške, arabske, balkanske in indijske glasbe. V barvitosti mešanih taktovskih načinov, neparnih ritmov, poliritmije in improvizirane igre zaznamo izjemen zanos skupinske igre. Preplet bogatih ritmičnih struktur, harmonije in melodije daje občutek brezčasja. Kompozicije zaznamuje domišljija, zmes viharne improvizacije in urejene komponirane forme, barvita zvočnost, humor in trans.

12. december 2010


20.00 KANDIA KORA (Gvineja)

Sory Kandia Kouyate: kora, vokal
Sory Kandia Kouyate, znan tudi kot Kandia Kora, pripada znani družini griotov Kouyaté, glasbenikov ter čuvarjev modrosti in tradicije ljudstva Mandinke. Njegov oče M'Bady Kouyate je bil umetniški vodja Tradicionalnega simfoničnega ansambla Republike Gvineje. Že zgodaj je spoznan za virtuoza na kori, neke vrste afriški harfi, imenovani tudi kraljica afriških inštrumentov. Zgradil je svoje glasbeno vesolje, kjer se prepletajo tradicionalna afriška glasba in druge glasbene zvrsti, kot so jazz, reggae in funk. Poleg tega ima prepoznaven vokal, ki bi ga prisodili veliko starejšemu glasbeniku, igra pa tudi kitaro, balafon, djembe, dunun in druge inštrumente. Že pri svojih štirinajstih je začel z očetom in brati iz skupine Ba Sissoko potovati in igrati po evropskih in afriških državah. Igral je na festivalu Nuits Metis v Marseillu, festivalu Saoura v Alžiriji, festivalu Cinema Afrika v Švici, Reims jazz festivalu in številnih drugih po Evropi. Je član izjemno priljubljene gvinejske skupine Les Espoirs de Coronthie. Izvaja delavnice kore in petja v Franciji in Italiji.

21.30 BERNHARD SCHIMPELSBERGER & SOUMIK DATTA (Indija, Avstrija)
ZVOČNI KROG

Doživetje z bobni in sarodom
Soumik Datta: sarod
Bernhard Schimpelsberger: bobni

Dva mlada glasbena virtuoza v odkrivanju novih poti gradita mostove med starodavno Indijo in sodobno Evropo ter združujeta obe kulturni dediščini v svojstven sodoben jezik, tradicionalno indijsko glasbo posodabljata v zahodnem svetu 21. stoletja. V iskanju glasbene identitete Soumik Datta in Bernhard Schimpelsberger predstavljata intimni dialog, ki temelji na tradiciji starodavnega indijskega baithaka.
Glasbenika sta se enako dolgo šolala tako v Indiji kot v Evropi in oba delujeta v ospredju sodobne azijske glasbene scene. S progresivnim odnosom in skozi sodelovanje s Talvinom Singhom, Nitinon Sawhneyem, Akramom Khanom in Susheela Rahman ipd.

Soumik Datta spada med najbolj priznane igralce saroda svoje generacije. Usposabljal se je pri legendarnem mojstru saroda Pt. Buddhadev Das Gupti, zahodno kompozicijo pa je študiral na Trinity College of Music. Najstniška leta je preživel v Londonu in pet let zapored prejel nagrado Open Strings. Kasneje je osvojil prestižno nagrado Dover Lane Music Conference za indijske recitale. Je avtor soundtracka za prihajajoči film "Life Goes On". Sodeluje s Talvinom Singhom, Akramom Khanom in Billom Baileyem. Resnično, Soumikova glasba govori jezik Indije, a s sodobnim prizvokom.
Bernhard Schimpelsberger (Taalis) je bobnar, ki povezuje ritmične svetove Indije in Zahoda. Odraščal je v Avstriji z zvokom zahodnih bobnov, indijske ritme pa je spoznaval z gurujem tabel Pt. Sureshem Talwalkarjem in mojstrom tolkal Trilokom Gurtujem. Bernhard vse te vplive združuje na organski in vizionarski način, kar ga je pripeljalo do sodelovanja z glasbeniki, kot so Nitin Sawhney, Talvin Singh, Akram Khan in Susheela Raman.


11. in 12. december 2010


Delavnica: SORY KANDIA KOUYATE
Delavnice bodo razdeljene na vokalne in vokalno-inštrumentalne. Pri vokalnih se bodo udeleženci naučili nekaj tradicionalnih zahodnoafriških skladb oziroma napevov, za katere je značilna kompleksna ritmika in za zahodno uho včasih neobičajno zaporedje tonov, vsekakor pa iz njih vedno seva lepota in veselje do življenja. Na Plesni izbi so že junija 2010 potekale tudi pevske delavnice Bassite Dao, zato bodo te delavnice za marsikoga nadgradnja. Kandia Kouyate bo vokal spremljal na kori (afriški harfi) ali balafonu.
Vokalno-inštrumentalne delavnice so namenjene vsem zainteresiranim glasbenikom na različnih inštrumentih; skozi spoznavanje ene ali več tradicionalnih afriških sklad bodo udeleženci spoznali dinamiko skladbe v prerezu; bas linija, pevska linija, tolkalska linija … in na kakšen način to funkcionira skupaj, kako dobimo tisti končni zvočni izdelek, ob katerem vsakega zasrbijo pete.

Zavod Udarnik, 3. - 12. DECEMBER 2010

Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Bobnarski festival Maribum 2010
Plesne e-novice
Prijavite se na e-novice Plesne Izbe Maribor - naše plesne e-novice direktno v Vaš e-poštni nabiranik!
Iskalnik