Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran
Foto: Saša Huzjak
Foto: Saša Huzjak
Foto: Saša Huzjak

MEDNARODNI OPUS 2016

SLG CELJE, 11. 6. 2016
 

NAJBOLJŠI MLADI SODOBNI PLESALCI SE BODO LETOS POKLONILI VODI

Letošnja tema VODE! ponuja morje različnih spodbud za plesno ustvarjanje.
Vsakoletne teme, ki so povod za raziskovanje in ustvarjanje, mlade plesalce spodbujajo h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Celje vabita na 8. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2016. Tekmovanje, ki spodbuja mlade plesalke in plesalce k samostojnemu ustvarjanju avtorskih soloplesov ali kompozicij za največ 2 plesalca, se bo pričelo to soboto, 11. 6. 2016, ob 17.00, v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Na celjskem odru se jih bo letos predstavilo 30.

Občinstvo in žirija, ki jo letos sestavljajo mednarodno uveljavljeni plesni ustvarjalci in pedagogi Roberto Olivan (Španija), Marta Bevilacqua (Italija) in Katja Legin (Slovenija), si bodo ogledali 27 plesnih miniatur plesalcev iz  9 držav:  Avstrije, Hrvaške, Italije, Koreje, Slovenije, Srbije, Švedske, Paname in ZDA.

Slovenski plesni ustvarjalci so bili na mednarodno tekmovanje v Celju izbrani na 24. državnem tekmovanju OPUS 1, tuje plesalce pa je komisija izbrala preko ogleda video posnetkov. Svoje koreografije so sodelujoči plesni ustvarjalci oblikovali na podlagi skupne teme.

S svojimi koreografijami se bo predstavilo 30 mladih plesalcev, ki bodo nastopili v dveh starostnih skupinah (starostna skupina B - rojeni med 1997 in 2001, starostna skupina C - rojeni med 1992 in 1996). Mednarodna žirija bo znotraj vsake skupine podelila denarne nagrade za najboljšo miniaturo, najboljši koncept in najboljši plesni nastop.

Letos bo v okviru prireditve poleg omenjenega strokovnega izbora potekalo še nekaj dodatnih izborov:

Plesni studio Intakt in JSKD bosta podelila produkcijsko nagrado za realizacijo novega projekta, ki bo premierno predstavljen na OPUS 2017.
Generacijska žirija bo izbrala najboljšo plesno miniaturo v vsaki starostni skupini, ki bo prejela bon za izobraževanja na Poletni plesni šoli v Ljubljani v vrednosti EUR 100.
Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa bo izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na Front@ festivalu, 3. 9. 2016, v Murski Soboti.

OPUS 1 – plesna miniatura je tekmovanje, na katerem se plesalci spopadajo z malimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na 2 do 5 minut. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lastne plesne miniature. Naloga mentorjev, je da samo usmerjajo mlade plesne ustvarjalce pri oblikovanju lastnega plesnega izraza in samostojnem koreografskem delu

 

 

 

MEDNARODNI OPUS 2016
Plesne e-novice
Prijavite se na e-novice Plesne Izbe Maribor - naše plesne e-novice direktno v Vaš e-poštni nabiranik!
Iskalnik