Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran
Foto: Saša Huzjak

Tina Sovič

Tina Sovič Tina Sovič Tina Sovič

Tina Sovič je glasbenica, ki ustvarja v zasedbah Djembabe (ženska tolkalska skupina), Mala Afrika (afriške tradicionalne melodije), Calling Africa (avtorske pesmi s pridihom Afrike), Sory Diabate & New tribe ter drugih.
Glasbeno sodeluje pri lutkovnih (Lutkovno gledališče Maribor, Koruzno zrno …) in plesnih predstavah (Plesna izba Maribor), organizira festival Maribum Afriqui, piše prispevke s potovanj po Afriki. Vsako leto gre enkrat do dvakrat na dodatno glasbeno izpopolnjevanje v zahodno Afriko. Poleg tega je duhovna popotnica in strastna raziskovalka lastnih dušnih prostorov; marsikaterega je odprla prav glasba.

Kako poteka igranje

Za vpis na ure učenja tolkal ni potrebno nobeno predznanje niti talent. Za slednjega Tina verjame, da ga ima vsak, morda nekateri samo bolj globoko zakopanega; pomembno pa je, da te stvar privlači in da lahko do nje razvijaš ljubezen.
Afriški ritmi omogočajo dokaj preprost in zanimiv vstop v svet ritma; že na prvi učni uri je mogoče usvojiti poenostavljeno tehniko - tri osnovne udarce na afriški boben djembe (igramo z rokami) in preprostejše ritme na tako imenovane bas bobne, ki jih igramo s palčkami. Ti z djembami sestavijo kompleksnejšo in zanimivejšo zvočno sliko.
Na bobnarskih tečajih spoznamo posamezne ritme zahodne Afrike, lahko tudi elemente drugih svetovnih ritmik, na primer indijske. Seveda potrebujemo leta, če se želimo izmojstriti, vendar se nam lepota (afriškega) bobnanja odstre takoj in jo lahko že po prvi uri bobnanja lastnoročno začutimo. Sčasoma igramo vse zahtevnejše ritme in skupaj z učenci sestavljamo glasbene aranžmaje.

Skupine

Plesne e-novice
Prijavite se na e-novice Plesne Izbe Maribor - naše plesne e-novice direktno v Vaš e-poštni nabiranik!
Iskalnik