Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran
Foto: Urška Lukovnjak
Foto: Urška Lukovnjak
Foto: Saša Huzjak
Foto: Saša Huzjak
Foto: Saša Huzjak

Ko luna raste (koprodukcija)

Plesna predstava mlade in perspektivne koreografinje črpa svojo vsebino in motive iz različnih imaginacij moči - človeške, animalične in mitološke. Zakoni in pravila, ki izhajajo iz kulture, namreč delujejo na nezavedni ravni. Pojavljajo se kot paradoksalna nujnost, ki si jo svobodno ustvarjamo ljudje. Ustvarjalka se poskuša skozi gib, mimiko in minimalistično uporabo rekvizitov osvoboditi zapovedanih vzorcev, ki nas obdajajo, programirajo in hromijo. Išče druge "naravne zakone" in se sprašuje o tem, ali ni 'biti' prav tako fabriciran kot 'postati'. Predstava tako prevprašuje semantično mejo med "predprogramiranim" mesom in "svobodnim" telesom, ki se odloča za sebe in iz sebe.

Tina Valentan v svojem prvencu ne prisega na zaprtost strukture, ki smo je sicer navajeni v številnih plesnih predstavah sodobnega žanra. Tina ostaja odprta, večplastna, igriva in zanimiva, pogosto na meji med plesnim in uprizoritvenim. Tinina predstava odpira prostor in vabi tudi širšo javnost k ogledu predstave sodobnega tipa na način, ki posamezniku razpre oči in ga pritegne k pogostejšemu obisku plesnih predstav.

Tina Valentan je izjemna plesalka in koreografinja sodobnega plesa. Svojo plesno pot je pričela leta 1986 pri Plesni izbi Maribor. Ob spoznanju, da želi svoje znanje podkovati s strokovno izobrazbo, se je odločila za študij na Gledališki akademiji School for new Dance Development (SNDD) v Amsterdamu. Tako doma kot v tujini je sodelovala je s številnimi priznanimi plesalci in koreografi kot so: Snježana Premuš, Matej Kejžar, Gregor Kamnikar, Renee Copraij, Nicole Beutler, David Zambrano, Katie Duck, Vincent Cacialano in drugi. Tina Valentan je ustvarila številne uspešne projekte kot so Shugar rush, Golden Elixir, How fool is your life?, Measure with micrometer, mark with chalk, cut with axe when the moon is increasing, in Made of Iron, Female .

Sodelujoči

Koreografija in izvedba: Tina Valentan
Dramaturgija: Aleksandra Blagojević
Oblikovanje svetlobe: Urška Vohar
Produkcija: Društvo mesto žensk
Izvršna produkcija: Jasmina Založnik
Ko-producenti: PIM, PTL, DWA (Amsterdam), SNG MARIBOR
Grafično oblikovanje: 3,14 grafx

Predpremiera: 6. in 7. oktober 2008, Mali oder SNG Maribor

Premiera in repriza: 17. in 18. oktober 2008, PTL Ljubljana
 

foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
foto David Orešić
Iskalnik