Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran
Foto: Urška Lukovnjak
Foto: Urška Lukovnjak
Foto: Saša Huzjak
Foto: Saša Huzjak
Foto: Saša Huzjak

Nina Simone

ABOUT NINA SIMONE, THE WHIPPED CREAM, THE BANANA AND THE MISSING BLACK CHOCOLATE

Dve koreografinji-plesalki, ena iz Švice in druga iz Slovenije, sta se prvič srečali julija 2009 v Amsterdamu na delavnici Artist’s Lab (konferenca desetih umetnikov/koreografov iz celega sveta), ki je del nizozemskega festivala Julidans.

Njuni imeni skupaj sestavljata ime "Nina Simone". Pravzaprav vesta zelo malo druga "O' drugi. Skozi razprave na Artist Labu sta odkrili, da ju povezuje skupni način razmišljanja o nastanku umetniškega dela, v katerem se tema izoblikuje skozi razvoj spontanega/situacijskega materiala. Sprašujeta se, kaj se zgodi, če v umetniškem delu tema ni specifično definirana, če ni vnaprej jasno zastavljenega sporočila, če ni delo "O" nečem? Je možno ustvariti delo brez "O"? Ali je mogoče ustvariti nesmisel v katerem lahko tretja oseba/opazovalec najde smisel? Kako lahko gledalec sam ustvari svoj "O"? Zato v času ustvarjanja ne želita omejitev; vse kar je ustvarjeno v trenutku je dovoljeno. Tako predvidevata da skozi proces, ritem ustvarjanja ter z vzpostavitvijo odnosa najdeta smisel ali "O'.

Biografija

Koreografinja in performerka Nina Fajdiga, rojena 16.1.1979 v Ljubljani, je diplomirala na The Theaterschool, School for New Dance Development (SNDO) v Amsterdamu. Kot performerka je sodelovala s koreografi kot so: David Zambrano, Pere Faura, Georg Hobmaier, Matej Kejžar, Matjaž Pograjc… V letu 2006 je za solo "Debris' na ITS (International Theatre School) festivalu dobila nagrado za mlado talentirano koreografinjo. Njena koreografska dela: Freedoll, ChitChat, Debris, Made of Iron, Fe.male, HAWBFA, Sugar Rush. Trenutno ustvarja skupaj s Simone Truong in deluje v kolektivu z Jasmino Križaj.

Simone Troung je koreografinja/plesalka, ki živi in dela v Zürichu. Leta 2006 je kot koreografinja diplomirala na ArtEZ HKA v Arnhemu na Nizozemskem. Kot plesalka je delala za Giselo Rocha, Evo Mario Küpfer in Gerbes/Branstätter. Njene predstave so bile na turneji tako v Švici, kot tudi na drugih internacionalnih festivalih. V letu 2008 je dobila štipendijo Danceweb in 2. nagrado Premio Förderpreis. Od istega leta naprej sodeluje z Moniko Truong in Elaine Ho na večletnem projektu Overseas med Švico in Kitajsko. Tretji, zadnji del tega projekta bo premierno uprizorjen novembra letos, na festivalu Culture Scapes v Gessnerallee v Zürichu.

Produkcija Plesne izbe Maribor, Julidans Amsterdam in Tanzhaus Zurich.

Nina Simone
Iskalnik