Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran

Platforma 2009

Inventar: Mark Your Distance

Plesna predstava Inventar: Mark Your Distance! se ukvarja s vprašanji romantičnosti, sentimentalnosti, nostalgije, s vprašanjem dobrega okusa ozirome dobre mere. Ustvarjalke so se spraševale, katere od temeljnih potez, ki so se vzpostavile v času romantike, so še zmeraj prisotne in na kakšen način obstajajo v nas še danes. Čas romantike je bil namreč čas, v katerem se je pojavila neka zahteva po tem, da se človek izrazi, da izrazi svojo notranjo, pravo naravo. In da jo izrazi navzven.

Sobota, 25.4.2009 Pekarna, Dvorana Gustaf, ob 21.30

Sugar Rush, Prikaz dela v nastajanju

Sugar Rush je projekt, ki skozi gib in glasbo vzbuja neznosno sladkobo skupnosti - spomin raja, ki nikoli zares ni obstajal, a je vendar za vedno izgubljen.

Sobota, 25.4.2009 SNG Maribor, Mali oder ob 20.00

V senci prestiža

V Senci Prestiža je fizično orientirana predstava z vplivom teatralnih elementov. Struktura le-te bazira na pop video spotih. Postavlja si vprašanje o komercializiranju sodobne umetnosti in vrednosti nizanja produktov. Izpostavlja človeške prioritete pridobljene z manipulacijo korporacijskih medijev. Prikazuje individuum v družbi, njegov pomen, sprejemljivost in moč. Dotika se popolnosti trenutka.

Petek, 24.4.2009, SNG Maribor, Komorni oder, ob 20.00

Plesno ustvarjanje mladih

S svojimi avtorskimi plesi se predstavlja 11 mladih ustvarjalk Plesne izbe Maribor, ki se z lastnimi koreografijami pripravljajo na 17. državno tekmovanje in 1. mednarodno tekmovanje mladih ustvarjalcev Opus 1. Letošnja tema Opusa spodbuja kritična razmišljanja in kreacije na temo medijskih junakov in popularnih likov.

Četrtek, 23.4.2009, SNG Maribor, Mali oder, ob 19.30

Republika ali Srečno pot Greta Garbo

"Republika ali Srečno pot Greta Garbo" avtorice Urške Vohar je poligon hrepenenj. Telo sledi lastnim interesom, prikrojuje identitete, rešuje posledice zavrnitev in išče prostor, da izrazi potlačeno. Marginalno se iz obrobja postavi v ospredje, voajerizem postane glavni princip spremljanja dogajanja.

Četrtek, 23.4.2009, SNG Maribor, Mali oder, ob 18.00

projekt Leotard (triko)

Leotard [li:eta:d] triko; enodelno oprijeto oblačilo, ki pokriva torzo, noge pušča odkrite.

Leotard postane del moje kože, moje vsebine. Projekt temelji na raziskavi te vsebine, ki je pogojena z osebno zgodovino. Ukvarja se z vprašanjem obstajanja plesnega v lastnem telesu, o razpetosti med plesom in gibom, o identiteti in motivaciji, in o lastnem preizpraševanju o tem kje vznikne gib in kdaj gib postane ples.

Sreda, 22.4.2009, SNG Maribor, Mali oder, ob 20.00

Sitting on a fence / Sede na ograji

Plesna predstava Sitting on a Fence / Sede na ograji se ukvarja s problematiko percepcije. Raziskuje zaznavanja posameznika, ki so odvisna od njegovih osebnih izkušenj ter njegovega socialnega in kulturnega okolja. Torej problematizira vprašanja soodvisnosti okolja in posameznika oz. kako posameznik vpliva na okolje in kako okolje vpliva nanj. Njen namen je raziskati in pokazati, kako krhko in relativno je dojemanje resničnosti.

Sreda, 22.4.2009, SNG Maribor, Mali oder, ob 20.00

Vidim pod kožo / video dance film

Gre za video zapis spontanih gibalnih reakcij na okolje, ki subjektivno pogojuje odziv. Kamera zapiše, montaža strne, zmanipulira in vodi gledalca, telo pa vodi svojo poetiko v naravi, ki jo reže industrija.

Sreda, 22.4.2009, Kulturni inkubator (MKC), Koroška cesta 18, Maribor, ob 19.00

Pogoji ustvarjanja na področju sodobnih scenskih umetnosti v Mariboru

javna razprava

Na javni razpravi bodo sodelovali ustvarjalci na področju sodobnih scenskih umetnosti, predstavniki vladnih in nevladnih kulturnih institucij, predstavnik MOM, dijaki Prve Gimnazije in udeleženci. Javno razpravo vodi Mojca Kasjak.

Sreda, 22.4.2009, Kulturni inkubator (MKC), Koroška cesta 18, Maribor, ob 17.00

Plesna delavnica - Tina Dobaj Eder

V celotnem klasu Tino zanimajo predvsem opozicije naravnega giba in umetno postavljene tehnike, ki izvira iz baleta in borilnih veščin.

Petek, 24.4.2009 ob 14.00 - 17.00, Zelena dvorana Plesne izbe Maribor

Iskalnik