Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran
Foto: Ana Santi

Platforma sodobnega plesa

Platforma sodobnega plesa

Maribor v znamenju sodobnega plesa in performansa - od 1. do 5. oktobra 2014

Festivala Performa in Platforma sodobnega plesa letos z roko v roki v znamenju ranljivosti

Foto: Ana Santi / Robert Veselko

Spletna stran festivala Platforma.Performa 2014

Performa Platforma 2014 trailer, avtor: ONI

Rezultat prepleta konceptualnih zasnov dveh uveljavljenih festivalov ter sinergija sodelovanja med dvema institucijama, Plesno izbo Maribor in Mladinskim kulturnim centrom MKC Maribor, bosta letos od 1. do 5. oktobra, prikazana na Festivalu Performa/Platforma 2014, pod umetniškim vodstvom Jasmine Založnik in Mojce Kasjak.

"Sodobni ples in performativna odrska umetnost se v svojem bistvu tako in drugače prepletata. Meje med tem, kaj je sodobna plesna predstava in kaj je tipični performans, so vedno bolj zabrisane," pove Mojca Kasjak, umetniška vodja Platforme sodobnega plesa, ki med razlogi za združitev navaja tudi preteklo uspešno sodelovanje med obema institucijama Plesna izba Maribor in Mkc Maribor, predvsem pa sta v preteklih letih že uspešno sodelovali obe umetniški vodji Mojca Kasjak (umetniška vodja Platforme sodobnega plesa) in Jasmina Založnik (umetniška vodja Performe).

Glede na vse nižjo finančno podporo tovrstnim festivalom in kulturnim projektom nasploh, je lahko programski izkupiček ob združevanju 'resursov' obeh festivalov in ob sodelovanju bistveno večji.
Platforma sodobnega plesa letos že osmič zapovrstjo ponuja oder slovenskim in tujim ustvarjalcem, ki se, tudi v mednarodnem prostoru, ukvarjajo s sodobnim plesom. Performa, festival sodobnih performativnih praks, pod svojo streho že 19 let združuje performanse z različnih nekonvencionalnih umetniških področij.

"Ali je umetnost ranljiva v vsej svoji umetniški formi in koliko si dovoli biti ranljiv umetnik?", je temeljno vprašanje, ki si ga letos zastavljajo ustvarjalci festivala Platforma/Performa.

Letošnji uvod v festivalsko dogajanje bo javna razprava v Vetrinjskem dvoru (1. 10., ob 11.00), z naslovom "Spreminjajoči pogoji dela in umetniška produkcija", na kateri bodo svoje poglede predstavili plesalci, koreografi, performerji in teoretiki, med njimi tudi Matjaž Farič, Nina Meško, Snježana Premuš, Cristina Planas Leitao in Simon Wehrli.
Dan prej (30. 9.) bo v klubu KGB glasbeni performans ABCDE_F v režiji Saške Rakef in Jasmine Založnik, uradno pa se bo festival pričel z VideoPerformo, 1. 10., ob 18ih v galeriji Media Nox, ob 20.00 pa bo v Lutkovnem gledališču na sporedu prva gostujoča predstava, španskega tandema Loscorderos.sc/ULTRAInnocence. Španski dvojec v Mariboru sicer vabi tudi na delavnico fizičnega gledališča, na kateri bosta uveljavljena in večkrat nagrajena ustvarjalca David Climent in Pablo Molinero, ki delujeta pod imenom Loscorderos.sc, na delavnici predstavila svoje razumevanje gledališča kot ustvarjalnega dejanja in razumevanje performerja kot ustvarjalca.

"Na letošnjem festivalu napovedujemo tudi dve premieri, obe bosta na odru Lutkovnega gledališča Maribor, v soboto, ob 19.00. Predstava z naslovom 'Zelo dolgočasen komad /Very boring piece' je plesni projekt z mednarodno zasedbo, v koreografiji Cristine Planas Leitao in Jasmine Križaj. 'Nova garda pleše pa je nova predstava v produkciji Plesne izbe Maribor.", je povedala Mojca Kasjak, umetniška vodja Platforme sodobnega plesa.

"Kot selektorica Performe sem poskušala slediti in ohraniti festivalske stalnice. To so: Serija 'performativnih predavanj', ki jih pripravljata že 4 leto Miha Horvat in Katarina Stegnar. Omenjena serija reflektira delo lastne generacije, pa VideoPerforma, s katero tudi otvarjamo oba festivala. V letošnji izbor smo umestili dve video deli in sicer: nizozemski režiser Boudewijn Koole se bo predstavil z delom V zraku / Off Ground, Diego Agulló in Dmitry Paranyushkin pa z delom Kavsalni pakt: Misija Frankfurt / The Humping Pact: Frankfurt Mission.Tokrat manj umetniških del, a zaradi tega nič manj zanimiva.", navaja Jasmina Založnik.

Iz Avstrije prihaja še tandem nadaproductions (koreografinja Amanda Piña (Čile/Mehika) in vizualni umetnik ter filmski režiser Daniel Zimmermann (Švica) ) s predstavo Mi /We, ki bo v petek zvečer na Štuk-u.

Platforma sodobnega plesa, tudi letos z mednarodnim programom in poudarkom na profesionalni plesni sceni, omogoča predstavitev domačih in tujih ustvarjalcev na področju sodobne plesne umetnosti. Posebno pozornost pa vsako leto namenja izobraževalnemu vidiku festivala - isodelovanje z Modul Dance - Plesna izba namreč že 4. leto izvaja mednarodni program Modul Dance, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi, zato so delavnice stalnica festivalske strukture.

Platforma 2014 - program

SAŠA RAKEF, JASMINA ZALOŽNIK (SI): ABCDE_F
30.9. / 20:00, KGB, glasbeni performans / music performance

SPREMINJAJOČI POGOJI DELA IN UMETNIŠKA PRODUKCIJA /THE CHANGING WORKING CONDITIONS AND ARTISTIC PRODUCTION
s poudarkom na diskusiji o Gibanici, slovenski sodobnoplesni platformi / with a focus on the Slovene contemporary dance platform Gibanica (Moving Cake)
1.10. / 11:00 – 13:00, Vetrinjski dvor, javna razprava z gosti / public discussion with guests

VIDEOPERFORMA
1.10. / 18:00, Galerija Media Nox / Media Nox Gallery, mednarodna razstava in otvoritev festivala / international exhibition and opening of the festival
Odprto do / Open until: 7.10.

LOSCORDEROS.SC: ULTRAinnocence
1.10. / 20:00, Lutkovno gledališče Maribor / Maribor Puppet Theatre, plesna predstava / dance performance

DAVID CLIMENT, PABLO MOLINERO: LOSCORDEROS.SC
2.10. – 4.10. / 10:00 – 14:00, Plesna Izba Maribor, delavnica / workshop

MALA KLINE: DREAM HOSTEL CII
2.10. / 18:00, Vetrinjski dvor, presentation / work in progress

SIMON WEHRLI: GREATEST HITS
2.10. / 20:00, Lutkovno gledališče Maribor / Maribor Puppet Theatre, plesna predstava / dance performance

AMANDA PIÑA & DANIEL ZIMMERMANN /NADAPRODUCTIONS: WE / MI
3.10. / 18:00, Štuk, contemporary sodobna vizualna koreografija / visual choreography

J. A. VOJEVEC, S. HAMER, K. JANEŽIČ: ROBINSON
3.10. / 20:00, Mali oder SNG / Small stage SNG, hiperaktivna predstava / hyperinteractive performance

MOJCA KASJAK, NINA MILIN: NOVA GARDA PLEŠE / THE NEW GARDE IS DANCING
4.10. / 19:00, Lutkovno gledališče Maribor / Maribor Puppet Theatre, festivalska premiera plesne predstave / festival premiere of dance performance

JASMINA KRIŽAJ, CRISTINA PLANAS LEITÃO: THE VERY BORING PIECE
4.10. / 19:00, Lutkovno gledališče Maribor / Maribor Puppet Theatre, festivalska premiera projekta / festival premiere of a project

STEGNAR, HORVAT & DRUŽINA: O IN OBRATNO / V AND VICE VERSA
5.10. / 18:00, GT 22, serija performativnih predavanj / series of performative lectures

PROJEKCIJE DUALNIH RAZMERIJ / PROJECTIONS OF DUALISTIC RELATIONS
oddaja Tele M na Televiziji Maribor / broadcast Tele M on Television Maribor
8.10. / 20:05, RTV SLO, RC Maribor, okrogla miza / roundtable

Iskalnik