Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran

PERFORMA & PLATFORMA Platforma sodobnega plesa

29.8. - 2.9.2018 - Lutkovno gledališče Maribor, GT22 in Vetrinjski dvor - Narodni dom Maribor

NAVEZA / CONNECTION

Konec avgusta se v Maribor ponovno vrača najmočnejša naveza na področju performansa in inovativnih umetniških projektov - Festival Performa & Platforma, ki bo v petih festivalskih dneh postregel z bogatim programom plesnih predstav in performativnih vsebin.

Festivalska tema v letu 2018 izpostavlja navezo sodelovanja. Če smo v lanskem letu izpostavili domeno ženske, njeno polje delovanja v umetnosti, tokrat reflektiramo in v ospredje postavljamo odnos. Naveza odpira vpogled o zapleteni naravi srečanja, vzpostavljanju odnosa in (pogojev) njegove ohranitve ter se dotika vprašanj o sobivanju, sodelovanju in povezavi med različnimi domenami.

Letošnji festival bo postregel s kar osmimi vrhunskimi predstavami domačega in tujega izvora ter z zanimivim spremljevalnim programom. Otvoritveni večer v sredo, 29. avgusta, bomo obeležili z Video performansom avtorice Enye Belak Gupta v GT22 in gostujočo plesno predstavo Out of any present portugalskega dvojca Sofia Dias in Vítor Roriz, ki se bo odvila v Lutkovnem gledališču Maribor. Sofia Dias in Vítor Roriz v predstavi Brez sedanjosti s sistematičnim ponavljanjem in transformacijo, ki jo ponovitev prinaša, raziskujeta potencial besed, glasu in giba ter razpletata njihove kompleksne povezave.

Foto: Paulo Pacheco

V četrtek v sodelovanju z nizozemskim De Stilte Theatre in Poletnim lutkovnim pristanom nadaljujemo s plesno-gledališko predstavo za otroke Leteča krava (Flying cow), ter predstavitvijo in interaktivnim predavanjem o prihajajoči knjigi avtorja Roka Vevarja - DAN, NOČ + ČLOVEK = RITEM, Antologija sodobnoplesne publicistike 1918-1960. Petkov večer bosta zaznamovali kar dve vrhunski predstavi, in sicer Ovetreffende trap (Ain't Misbehaving) nizozemskega De Stilte Theatre. Po predstavi bo v Lutkovnem gledališču Maribor sledila predstavitev MAMO - Mednarodnega Abonmaja Mariborskih Organizacij - MAMO / WE HAVE.

Naslov prve sezone: Srečelov.

Foto: Hans Gerritsen

Isti večer sledi premiera eksperimentalne zvočno-gibalne predstave Primer: Claudel avtorice Aphra Tesla, ki spaja fragmente osebne mitologijo umetnice in Camille Claudel, ene največjih kipark prejšnjega stoletja.

Festivalska sobota bo v znamenju domače produkcije, saj bomo premierno predstavili odrski prevod pesmi mehiškega nobelovca Octavia Paza Carta de Creencia [Pismo dognanja] iz pesniške v plesno govorico, poimenovan Solo za dva glasova, pod katerega so podpisani Magdalena Reiter, Milan Tomášik in Anja Golob.

Foto: Uroš Abram

Še pred tem pa bomo popoldne popestrili s prav posebnim več-medijskim performansom avtorjev Irene Pivka in Braneta Zormana, HODI.TI - zvočnim sprehodom, na katerem se bodo obiskovalci sprehodili po naprej začrtani poti po Mariboru. S pomočjo zvočnih slik vtisnjenih v lokacijo začrtane poti bodo prehajali med fiktivnimi in realnimi situacijami. Za primerni zaključek festivala smo v nedeljo pripravili slovensko premiero festivalske koprodukcije z naslovom Nature Poetry. Avtorji predstave so Jasmina Križaj, Simon Wehrli ter glasbenik Daniel Gisler.

Križaj / Wehrli / Gisler

Ob bogatem programu predstav bo od četrtka do nedelje v sklopu festivala potekal tudi umetniški laboratorij Izmenjava znanj, v sklopu katerega bo avtorica Anja Bornšek ustvarjala festivalski prostor, ki gostujoče in lokalne umetnike približuje publiki - ne le skozi uprizorjena dela, temveč skozi konkretne prijeme njihove umetniške prakse. Umetniški laboratorij je namenjen prav vsem, ki sami razvijajo svoje delo in želijo razširiti svoj umetniški pristop.

Produkcija:

Uradna stran Festivala Performa & Platforma 2018

Iskalnik