Plesna izba Maribor

Skok na vsebino // Skok na meni

Plesna izba Maribor - Uvodna stran
Foto: Jure Kravanja

Platforma 2015

Platforma 2015

20. festival sodobnih performativnih praks Performa 2015 & 9. Platforma sodobnega plesa 2015

Umetnost in strast

Tudi letos svoje moči združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks in Platforma sodobnega plesa, ki bosta poskrbela za pestro petdnevno septembrsko dogajanje v Mariboru. Tematski fokus festivala je strast (in umetnost). Strast kot ‘vabeče in izvorno ustvarjalno', strast kot srž nastanka obeh festivalov kot tudi nujen motor ustvarjalnega procesa.

Spletna stran festivala Platforma.Performa 2015

 

Vabeče in izvorno ustvarjalno

Festival Performa Platforma - Festival sodobnih performativnih praks in sodobnega plesa

"V boju za vidnost in denar, želje in strasti izgubijo osrednje mesto," sva zapisali v festivalskem uvodniku preteklo leto. Tokrat z obrnjeno perspektivo v središče postavljava potlačen in izpodrinjen element – strast.

Strast ne zaslepljuje, temveč odpira. Posamezniku daje stanovitnost v odnosu do neke stvari in iz nje izvablja tiste skrite, a bistvene lastnosti. Strast je vabeče in izvorno ustvarjalno, zapiše Nietzsche.

V letošnji ediciji  ponovnega prepleta dveh festivalov Performa in Platforma naslavljamo strast. Z namenom, da bi bodisi obudili in vzbudili to, morda danes, zaprašeno stanje ali relacijo, ali jo bodisi samo podčrtali.

Spogledujemo se s časom nastanka Performe, znotraj katerega so se izoblikovale tudi klice Platforme. Na čas in predvsem ljudi, ki so s svojim entuziazmom, predanostjo in seveda predvsem iz strasti do umetniškega ustvarjanja, oblikovali in vzpostavljali pogoje, znotraj katerih so vznikali gradniki trans in interdisciplinarnosti znotraj scenskih umetnosti. Enega izmed teh gradnikov je predstavljal tudi pokojni pesnik in multimedijski umetnik Tomaž Brenk, ki je med drugim podpisal tudi več prelomnih umetniških del (med njimi izstopajo: Izročilo Sfinge, Reinkarnacije in Emanacije) ter ob ustanovitelju prvega festivala performansa v Mariboru, Benu Artnaku, izoblikoval idejo multimedijskega festivala Performa.  Motrimo tudi vznike festivala Platforme, pogoje, ki smo jih s festivali poskušali ustvariti in mesta, znotraj katerih so bili mladi in še mlajši, pa tudi uveljavljeni ustvarjalci predstavljeni skupaj. Program smo zasnovali kot presečišče jezikov (jezikavih in nemih, glasnih in tihih), formatov (klasičnih in odprtih) in žanrov (ki pokrivajo različna mesta performativnosti), z namenom razpiranja možnih točk vstopa v umetniški proces, v izbiro vsebine, forme, jezika, medija. A, da ne bi ostali zgolj pri "demonstraciji in prezentaciji, smo ustvarili platformo izmenjave znanja - umetniški laboratorij, v katerem bodo ustvarjalci lahko kalili in izmenjevali svoja znanja, veščine in prakse.

Soočeni smo z dejstvi, ki temeljijo na družbeno-političnih okoliščinah in spodjedajo želene načine dela. Zakaj, torej še vedno, delamo to kar delamo? Kaj nas žene? Zakaj vztrajamo? In predvsem, na kakšen način vztrajamo? Skupek teh in drugih vprašanj ter subjektivnih pogledov nanje, sva poskušali predstaviti tudi z letošnjim izborom.

Želiva si, da boste festival strastno zagrabili tudi vi!

Jasmina in Mojca

Iskalnik